Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΩΛΕΣΑΚΗΣ..........Ο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

 Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΩΛΕΣΑΚΗΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΑΤΡΟΥ,ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
.
  ΑΠΟ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑΕΤΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ, ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΟΠΙΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ,ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΚΑΙ ΑΣΙΑΣ.ΑΝΑΖΗΤΑ  ΚΑΙ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ Η ΞΕΧΑΣΜΕΝΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΓΕΝΩΝ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΑ,ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ  ΠΕΡΙΟΧΕΣ.
   Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ-ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΟ 1983 ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΧΩΡΙΟ ΧΑΜΙΝΤΙΕ,ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΥΤΟ ΓΥΡΙΣΕ ΔΥΟ ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ (ΕΤ1 ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ "ΧΑΜΙΝΤΙΕ ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ"
  ΤΟ 1984,ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ,ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΔΥΟ ΕΠΙΣΗΣ ΑΓΝΩΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ.ΤΗΝ ΕΛ ΜΙΝΑ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΡΣΑ ΣΟΥΣΑ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ.
 ΤΟ 1986,ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ,ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΛΤΣΕ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ!(Η ΠΟΛΗ ΤΟΥΣ ΕΛΤΣΕ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ,Η ΕΛΙΚΗ)!
  ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ Ο ΔΗΜ.ΜΑΝΩΛΕΣΑΚΗΣ ΓΥΡΙΣΕ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤ1 ΤΟ 1988 ΜΕ ΤΙΤΛΟ."ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΣΠΑΝΙΑΣ"(ΕΛΛΗΝΟΨΥΧΟΙ ΤΟΥ ΕΛΤΣΕ).
ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΛΛΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΕΧΟΥΝ ΤΙΤΛΟΥΣ,"ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΤΗΣ ΚΟΡΣΙΚΗΣ,"Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ","ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΣΥΡΙΑ","Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ","ΚΑΦΙΡ ΚΑΛΛΑΣ", ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ" MAGNA GRECIA"(Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ),"Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ","ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ",Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ,"Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ".
   ΤΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  ΕΓΙΝΑΝ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ-1 ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ.
   ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 1991,Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ,ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ,ΝΤΗΤΡΟΙΤ,ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΚΑΙ  ΒΟΣΤΩΝΗ ΓΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ.
  ΤΟΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΝΙΚΟΛΑ ΠΕΤΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΤΗΣ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ.
  ΕΚΕΙ ΑΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΟΥ Ο ΜΑΝΩΛΕΣΑΚΗΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΟΤΙ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΗΤΑΝ  ΤΙΜΗΤΙΚΟ 20ΛΕΠΤΟ-ΧΑΡΑΧΤΗΡΑ  ΟΠΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ  ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ-ΕΡΕΥΝΗΤΗ.
   ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2000 ΕΓΙΝΕ ΩΡΙΑΙΑ  ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤ-1,ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΧΑΜΙΝΤΙΕ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ.
  ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2001 ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ "ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ 2001"(ΟΠΟΥ ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΗΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ) ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ "ΕΛΛΑΔΑ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ.
  ΤΟ 2002 ΕΓΙΝΑΝ ΔΥΟ ΩΡΙΑΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ANT1 SATELLITE ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΓΕΝΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ,ΛΙΒΑΝΟ, ΛΙΒΥΗ ΚΑΙ ΣΟΥΔΑΝ.
  Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ  ΤΟΥ 2002  ΠΡΟΣΚΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΕΠΙ 25 ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΟΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ.
  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΕΣΑΚΗ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ,ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
  ΝΕΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΩΝ.ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ,ΧΑΝΤΕΝΤΟΥΑ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ,ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΜΙΡ.
  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΓΕΝΩΝ  ΤΟΥ ΠΑΜΙΡ,ΕΓΙΝΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2003 ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV,ΤΗΝ ΕΤ-1,ΤΗΝ ΕΤ-3 ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΟΜΠΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ!


(ΟΤΑΝ Η ΣΙΣΥΓΑΜΒΙΣ-ΜΗΤΕΡΑ  ΤΟΥ ΔΑΡΕΙΟΥ-ΕΜΑΘΕ ΟΤΙ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,ΚΑΘΗΣΕ ΣΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΗΣ,ΣΚΕΠΑΣΘΗΚΕ ΜΕ ΜΑΥΡΟ ΥΦΑΣΜΑ ΚΑΙ ΑΦΕΘΗΚΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΑΠΟ ΑΣΙΤΙΑ.....)!ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΗΤΤΗΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ!Καλάς - Οι Ελληνες του Πακισταν

Στη Δυτική περιοχή της ινδικής υποηπείρου, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το κράτος του Πακιστάν, έγινε πριν από αιώνες η συνάντηση των λαών της Ινδίας και της Ελλάδας. Αρχαίοι Ελληνες συγγραφείς, όπως ο Ηρόδοτος, μας ενημερώνουν ότι απο τον 6ο π.Χ αιώνα υπήρχαν εκεί Ελληνες, αλλά και Βουδιστικά κείμενα, όπως το "Majjhima Nikaya", αναφέρονται σε "Κράτος Ελλήνων" την εποχή του Βούδα τον 6ο π.Χ. αιώνα στον Ινδικό Καύκασο (Hindukush), εκεί που σήμερα ζουν οι Καλάς. Η παρουσία των Ελλήνων στην Ινδική υποήπειρο γίνεται περισσότερο αισθητή μετά τον 4ο π.Χ. αιώνα:

1. Με την εκστρατεία του Μ.Αλεξάνδρου που διέσχισε τη χώρα του Ινδού (327-326 π.Χ).

2. Με την ανάπτυξη των ελληνικών Βασιλείων της Βακτρίας και της Ινδίας για τρεις περίπου αιώνες μετά τον Αλέξανδρο.

3. Με την άνθιση της Ελληνοβουδιστικής τέχνης της "Gandhara" για άλλους πέντε αιώνες.

Σήμερα ο επισκέπτης ακούει έκπληκτος τους
φιλόξενους πολίτες του Πακιστάν να φέρουν με υπερηφάνεια το όνομα "Σικαντέρ Αζάμ" (Αλέξανδρος ο Μέγας).
Να
μιλούν για τις 6 Αλεξάνδρειες που υπάρχουν στη Χώρα τους, μεταξύ των οποίων η Νίκαια-Αλεξάνδρεια και η Βουκεφάλεια-Αλεξάνδρεια.
Να εμπιστεύονται την "Yunani
Medicine" (δες και εδώ), δηλαδή την ελληνική Ιατρική, παιδί της Ιπποκράτειας, που έφερε μαζί του ο Αλέξανδρος.

Ο
Ελληνας επισκέπτης των Μουσείων στο Καράτσι, στη Λαχώρη, στο Πεσάβαρ, στα Τάξιλα, διαβάζει γραμμένα στα ελληνικά τα ονόματα των 41 Ελλήνων Βασιλέων της Βακτρίας και της Ινδίας πάνω στα χρυσά και αργυρά τους νομίσματα: Δημήτριος, Μένανδρος, Αγαθοκλεια ...Βλέπει το Βούδα με τα
Απολλώνια χαρακτηριστικά, ντυμένο με τον ελληνικό χιτώνα, και διακρίνει στα ανάγλυφα της Gandhara, δίπλα στις Βουδιστικές Θεότητες, Ελληνικές, όπως του Δία και της Αθηνάς.

Οταν μαθαίνουν ότι είναι Ελληνας, του συνιστούν να επισκεφθεί τους "συγγενείς" του στις Βόρειες περιοχές του Πακιστάν, εκεί όπου συναντώνται οι οροσειρές των Ιμαλαΐων και του Ινδικού Καυκάσου (Hindukush). Οι παραδόσεις αυτών των φυλών με τα Μεσογειακά χαρακτηριστικά, στο Τσιτράλ, στο Χούνζα, στο Γκιλγκίτ, στο Σκαρντού με την ακρόπολή τους που την ονομάζουν Ισκαντέρια, δηλαδή Αλεξάνδρεια, τους θέλουν απογόνους των στρατιωτών του Μ. Αλεξάνδρου.Οι 3.000 Καλάς
(Kalash) ζουν σε 30 περίπου οικισμούς, πάνω στις απόκρημνες πλαγιές του Ινδικού Καυκάσου (Hindukush), σε υψόμετρο 2.500 μέτρων. Η παράδοση τους θέλει απογόνους των στρατιωτών του Μ.Αλεξάνδρου που παρέμειναν στις περιοχές αυτές, όταν ο στρατός του διέσχιζε τον ινδικό Καύκασο οδεύοντας προς Νότο.
Η φυλή αυτή παρουσιάζει
ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί δεν έχει εξισλαμιστεί και διατηρεί μια μοναδική στον κόσμο παράδοση με στοιχεία απο την αρχαία ελληνική θρησκεία, έθιμα, μουσική, γλώσσα κ.λ.π. Η θρησκεία τους είναι πολυθεϊστική.
(Υπάρχουν επίσης και περίπου άλλοι 3.000 εξισλαμισμένοι Καλάς).

Πατέρας των θεών και
των ανθρώπων είναι ο DI ZAU (Δίας-Ζευς). Το όνομά του σημαίνει "αυτός που δίνει ζωή" μιας και οι λέξεις "DI" και "ZAU" σημαίνουν "Δίδω" και "Ζωή" αντίστοιχα. Τον πατέρα των θεών τον αποκαλούν και "Raintagarau" (Παντοκράτωρ) που σημαίνει αυτόν που "τα πάντα ελέγχει και κυβερνά". Η θεότητα του σπιτιού, της οικογένειας και της κοινότητας είναι η "Tsestak" (Εστία). Κάθε σπίτι έχει μια γωνιά αφιερωμένη σ' αυτήν και κάθε οικισμός ένα ναό, όπου συγκεντρώνονται για τις τελετές τους. Στα δάση, στα ποτάμια, στις κορυφές των βουνών κατοικούν διάφορα Πνεύματα, που πολλές φορές βοηθούν τους Καλάς μέσω ανθρώπων οι οποίοι μπορούν και επικοινωνούν μαζί τους. Προστάτης των ποιμένων είναι ο "Sagikor" με ιδιαίτερο ιερό, που δέχεται προσφορές όταν οι ποιμένες κατεβαίνουν από τα υψώματα στα χωριά τους.

Το τελετουργικό της θυσίας ακολουθεί
την αρχαία ελληνική παράδοση, αφού και εδώ ο κέδρος και η βελανιδιά είναι τα ιερά δένδρα του DI ZAU. Αυτοί που συμμετέχουν στη θυσία πρέπει να κάνουν καθαρτήριο λουτρό με νερό πηγής ή με μούστο από σταφύλια που έκοψαν πρόσφατα. Με το αίμα του ζώου ραντίζουν το βωμό και τη φωτιά που έχουν ανάψει. Κατά τη διάρκεια της τελετής όλοι οι άνδρες προσεύχονται μεγαλόφωνα στους θεούς. Οι γυναίκες δεν συμμετέχουν. Τα κέρατα του θυσιαζόμενου ζώου κοσμούν τις προσόψεις των σπιτιών, αφού το δικέρατο σύμβολο παραμένει ακόμα ιερό στον τόπο τους.
ΜΑΡΙΑ ΛΑΓΑΝΑ